Valtuustoaloite suolistosyövän seulonnan käynnistämisestä

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 3400 ja kuolee noin 1400 ihmistä. Syöpä on sekä naisten että miesten yleisimpien syöpien joukossa. Suolistosyövän hoito on yksi kalleimmista syöpähoidoista ja valtaosa kustannuksista syntyy vaiheessa, jossa syöpä on enää harvoin parannettavissa. Tauti syntyessään ja edetessään saa aikaan elimistössä täydellistä tuhoa. Usein hitaasti, mutta varmasti. Lasku yhteiskunnalle on iso. Rahaa tärkeämpää on inhimillinen puoli. Inhimillisesti korvaamatonta on lapselle menettää vanhempi tai puolisolle elämänkumppani.

Suolistosyöpää voidaan seuloa, jolloin syöpä voidaan löytää aikaisemmin. Tämä vähentää kuolleisuutta sekä raskaiden hoitojen tarvetta. Lisäksi seulonnalla voidaan löytää jo suolistosyövän esiasteet, adenoomat. Ne poistamalla voidaan estää syövän synty. Seulonta vähentää siis sekä syöpätapauksia että syöpäkuolleisuutta. Lisäksi hoidon kustannukset jäävät pienemmiksi. Suolistosyövän seulonta on kansainvälisen tutkimusnäytön perusteella osoittautunut vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi menetelmäksi vähentää syöpäkuolleisuutta. 

Suomessa ei ole vielä käynnissä kansallista lakisääteistä suolistosyövän seulontaohjelmaa, vaikka se onkin suunnitteilla. EU on jo vuonna 2003 suosittanut seulontaohjelman käynnistämistä. Vuonna 2019 yhdeksän kuntaa on aloittanut suolistosyövän seulonnan: Tampere, Oulu, Jyväskylä, Ylitornio, Paimio, Sauvo, Säkylä, Muurame ja Orivesi. Vuonna 2020 seulonnan ovat aloittaneet Posio, Kustavi ja Kaarina.

Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan suolistosyövän seulonta on käynnistynyt hyvin. Kuntalaiset arvostavat palvelua. Seulontaan on osallistuttu aktiivisesti: osallistumisprosentti on lähes 80. Seulonta on myös osoittautunut tarpeelliseksi. Syöpiä ja edenneitä esiasteita on löytynyt useita kymmeniä. Vakavien sairauksien ennaltaehkäisy on halvinta ja tuottavinta.

Suolistosyövän seulontatestaus maksaa 12,40 euroa kutsuttavaa kohti. Jatkotutkimuksiin arvioidaan lähetettävän noin 4 prosenttia seulontaan osallistuneista. Tieteellisen näytön perusteella seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein kaikki 60-74-vuotiaat. Pitää erityisesti harkita tulisiko seulonnat aloittaa jo nuoremmille? 

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Huittisten kaupunki aloittaa suolistosyövän seulonnan 50-74-vuotiaille kuntalaisilleen.

Huittisissa, 15. päivänä maaliskuuta 2021

Jani Kiuru

Jouni Isotalo

Tuomas Toivola

Tinja Tähtinen

Aino Tammi