Tasa-arvo politiikan perustana

9.9.2023

Valtuustokausi on puolivälissä ja jo tähän mennessä on tapahtunut suuria muutoksia kaupungissamme, kun Satakunnan hyvinvointialue aloitti toimintansa tämän vuoden alusta. Samalla kaupungin toiminta muuttui ja painopisteet nousivat jäljelle jääneissä hallintokunnissa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen vastuun poistuessa kaupungille jäi yhdeksi tärkeäksi tehtäväksi kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä tiivis yhteistyö hyvinvointialueen kanssa. Hyvinvointia ja terveyttä edistävien toimenpiteiden tasa-arvoisella kohdentamisella voidaan vaikuttaa jokaiseen kuntalaiseen.

Tasa-arvo päätöksenteossa on tärkeää, sillä kaupungin tulee tarjota palveluita jokaiselle kuntalaiselle. Väestökehityksemme ennusteen mukaan eläkeikäisten määrä tulee nousemaan tulevina vuosina suhteessa muihin ikäryhmiin ja tämä lisää eläkeläisille suunnattujen palveluiden tarvetta. Tärkeää on, että jokainen ikäryhmässään saa mahdollisuuden käyttää kaupungin tarjoamia palveluita, joka tarkoittaa myös resurssien lisäämistä näiden palveluiden osalta. Väestökehityksen ennusteesta huolimatta emme saa unohtaa muita ikäryhmiä ja heidän tarpeitaan. Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta syntyvyys on laskussa valtakunnallisesti, mikä näkyy voimakkaasti myös Huittisissa. Mikä voisi olla meidän kilpailuetumme, jotta työikäiset ja lapsiperheet valitsevat muuttaa paikkakunnallemme?

Iso askel päästään eteenpäin ensi vuoden alusta, kun uusi Lauttakylän koulu valmistuu ja tulevan hiihtoloman jälkeen alakoululaiset pääsevät jatkamaan opintojaan uuden tuoksuisten seinien sisällä. Uuden koulun valmistuminen on vaatinut paljon aikaa, suunnitelmia sekä taloudellisia ja poliittisia päätöksiä. Viimeinkin tämä projekti on paketissa! Kulman takaa kurkistaa kuitenkin jo seuraavat haasteet, sillä edessämme on jälleen suuria investointitarpeita, joista tulemme käymään keskustelua tulevana syksynä. Terveyskeskuksen vanhan osan saneeraus, urheilukentän korjaus ja väistökoulun muuttaminen varhaiskasvatuksen tarpeisiin näin muutamia esimerkkejä kertoakseni. Tämän päivän ratkaisut vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen, joten ei paineita.

Poliittinen päätöksenteko on asioiden arvottamista ja mihin asioihin haluamme kaupungissamme panostaa. Kaikkea meillä ei ole mahdollisuutta saada, sillä käytettävissä olevat resurssit ovat rajalliset. Usein päättäjien valinnat päätöksenteossa perustuvat niiden asioiden eteenpäin viemiseen, joista löytyy eniten tietoa ja kokemusta. Parhaiten perustellut näkökulmat kuitenkin avaavat ajattelemaan asioita myös toisesta näkökulmasta. Ensi kertaa kaupunginvaltuutettuna olen oppinut valtavasti kuntapolitiikasta näiden kahden vuoden aikana, ja onneksi työ on vasta puolivälissä. Rakennetaan yhdessä tulevaisuuden Huittinen.


Salla Hahko

Tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja

Kaupunginvaltuutettu