Luottamuspula virkamiesten ja poliitikkojen välillä vaikeuttaa palveluverkkotyötä

17.9.2023

Satakunta on muiden hyvinvointialueiden tapaan voimakkaasti alijäämäinen. Säästöjä olisi ensi vuoden loppuun mennessä saatava puristettua kasaan noin 60 miljoonaa euroa.

Säästökohteita on hankala löytää, sillä vallitseva ilmapiiri on vahvasti sen suuntainen, että mistään ei saisi leikata. Sopeutustoimiin on silti ryhdyttävä, vaikka se pahalta tuntuukin.

Hyvinvointialueellamme tätä työtä vaikeuttaa luottamuspula. Poliittisten päättäjien ja virkamiesten välisen luottamuksen rakentaminen on ollut hidasta ja vaikeaa. Olen ollut aistivinani virkamieskunnan puolelta pelkoa sen suhteen, että aluevaltuustosta ei löytyisi tarpeeksi kanttia tehdä raskaita säästöpäätöksiä. Valtuutetut sen sijaan haluavat käyttää kansalta samaansa poliittista mandaattia. Jos kaikki valmistelutyö jää virkamiesvetoiseksi, jää demokratia toteutumatta. Lautakunnat on turhaan nimitetty. Tästä syystä Kokoomuksen ja KD:n valtuustoryhmä onkin esittänyt, että päätösesitykset tulisivat virkamiesvalmistelusta lautakuntiin evästettäväksi.

Ilokseni voin kertoa, että ainakin Turvallisuuden ja varautumisen lautakunnassa demokratia pääsi juuri menneellä viikolla toteutumaan. Lautakunnalle tuotiin pelastustoimen palvelutasopäätös käsittelyyn.


Atte Hölttä

Aluevaltuutettu