Investointeja lapsille

15.11.2023

Huittinen teki syksyllä 2023 kyselyn kuntalaisille, jossa kysyttiin; mistä säästöjä tuleville vuosille? Vastauksissa nousi esiin, että lasten ja nuorten palveluista ei haluta leikata. 

On kuitenkin ollut murheellista, että vuodesta toiseen päätöksentekijät ovat jarruttaneet lapsiin liittyviä tärkeimpiä ja suurimpia investointeja, vaikka niiden tarve on ollut selkeä ja kyse on lakisääteisistä palveluista. 

Lauttakylän uuden koulun rakentaminen oli oikea murhenäytelmä. Päätöksenteko kesti useamman vuoden. Ensin keskusteltiin sen tarpeesta, sen jälkeen paikasta ja koosta. Vieläkään, vaikka koulu on jo lähes valmis, sen koosta ja tarpeellisuudesta jaksetaan puhua kaupunginvaltuuston kokouksia myöden.

Toinen tärkeä investointi on varhaiskasvatuksen tilaratkaisut. Uusien päiväkotien rakentaminen tai yksityisten palveluiden ostaminen ei tule kuuloonkaan osalle päättäjistä.

Seinät eivät tee ketään onnelliseksi, eikä takaa hyvää palvelua, tiedän sen.

Uskallan kuitenkin väittää, että asenne, jonka viestimme lapsille ja heidän perheilleen, on se ratkaisevin. Kaiken ei tarvitse olla uutta ja hienoa, mutta kyllä viestimme pitää olla selkeä. Viestin pitäisi olla, että  haluamme aidosti järjestää palvelut tiloissa, jotka ovat heitä varten. Viestimme on kuitenkin ollut, että odotetaan tilanteen häviämistä ja mitään ei tarvitse tehdä.

Lapset sopeutuvat, mutta miten vanhemmat? Oma lapsi viettää päivän kellarikerroksessa, kun jossain lapset pääsevät valoisaan ja tilavaan rakennukseen. Onneksi tilojen lisäksi voimme osaavalla henkilökunnalla taata, että lapsi saa hyvää ja kannustavaa hoitoa ja huolenpitoa, sekä opetusta, mutta kauanko meillä riittää henkilökuntaa, jos emme halua hyviä työoloja.

Onneksi uusi koulu valmistuu ja vuodelle 2024 on määrärahoja suunniteltu päiväkotihankkeisiin.

Olisiko meidän päätöksentekijöiden aika jo oikeasti uskoa tulevaisuuteen ja pitää huoli, että tilat, opetus ja arvostus olisi sillä tasolla, että voimme ylpeydellä sanoa pitävämme lasten ja nuorten palveluista huolta.


Aino Tammi

Kaupunginvaltuutettu,

kaupunginhallituksen jäsen